0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Защо транс-мазнините са опасни при диабет?


Защо транс-мазнините са опасни при диабет?

Редовният прием на храни, богати на транс-мазнини, като и приемът им в голямо количество, е опасен не само за хората, които имат диабет, но и за здравите индивиди.

В Европейския съюз някои транс-мазнини са забранени за употреба в различни продукти. Привидно те са много опасни. Защо не казват нищо за това? Наистина ли са толкова страшни? И ако е така, откъде идват, как да ги избегнем?

В какво количество могат да се консумират?

Това са наистина най-вредните мазнини. При сериозни научни изследвания е доказано, че ако получавате само 2% от дневната енергия, дължаща се на транс-мазнините, рискът от сърдечно-съдови заболявания ще се увеличи с 25%. За обикновен човек това е само 4-4.5 гр. Допълнителна такава доза увеличава риска с още 25%. Няма други компоненти на храната, които, въпреки че осигуряват такова малко количество енергия, биха довели до такава съществена вреда. По-добре е да не се консумират изобщо. Борбата с транс-мазнините протича навсякъде по света, включително и в България. Например в САЩ са приети такива закони, които на практика ще ги забранят в производството на продукти през 2018 г. В ЕС съдържанието им в продукти напоследък е ограничено до не повече от 2%.

Защо са толкова опасни?

Ефектите на транс-мазнините върху здравето са активно изследвани през последните години. Първите статии за опасността им за сърдечно-съдовата система и способността за повишаване на холестерола в кръвта са излезли още през 70-те години на миналия век. Въпреки това, босовете на американската хранителна индустрия се опитаха да игнорират резултатите от такива изследвания и продължиха да произвеждат продукти с високо съдържание на транс-мазнини - та чак до през 90-те години. Има няколко внимателно проведени проучвания в Холандия, които са показали отрицателния ефект от тези мазнини върху регулирането на така наречения добър и лош холестерол в кръвта - ключов показател за здравето на сърдечно-съдовата система. В опит да докажат безопасността на транс-мазнините за човешкото здраве, представителите на промишлеността предоставиха средства и чрез Министерството на земеделието на САЩ (USDA) финансираха подобни изследвания. В общи линии - манипулирани и неверни изследвания.

foods.jpg

Въпреки това, техните резултати потвърдиха откритието на холандски учени и показаха, че транс-мазнините увеличават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания дори повече от така наречените наситени мазнини, които се считаха навремето за най-вредни. След това бяха проведени голям брой нови експерименти, които потвърдиха опасния ефект на транс-мазнините върху риска от атеросклероза, коронарна болест на сърцето, диабет и други заболявания. Днес, според Световната здравна организация смята, че консумацията на тези мазнини води до рязко увеличаване на вероятността от развитие не само на тези заболявания, но и на чернодробно затлъстяване и безплодие. Има данни за връзка с диета, богата на транс-мазнини, с ранното развитие на болестта на Алцхаймер, диабет и други здравословни проблеми.

Откъде идват тези мазнини?

Идват от началото на ХХ век. Основните хранителни мазнини, с изключение на зеленчуците, тогава бяха млечна мазнина, говеждо и свинска мас. Активният преход към индустриални твърди мазнини, получени от втвърдяващи се масла, започва след 1910 г. Те са получени в резултат на така нареченото хидриране на течни растителни масла. В същото време 40-50% от мазнините се превръщат в транс-мазнини. Първият учен, който е направил това в края на 90-те години, е френският химик Пол Сабатьор. Той създава маргарин и по-късно печели Нобелова награда. Тогава немският химик Вилхелм Норман работи много по този въпрос. Той е патентовал процеса на превръщане на течните растителни масла в твърди мазнини с помощта на реакция на хидрогениране и изградена техника за него. През 1909 г. в Обединеното кралство започнаха да се произвеждат хидрогенирани мазнини, но американците бързо изкупваха всички права и започнаха масовото производство на твърда хидрогенирана мазнина под марката „Криско". С помощта на рекламата тя стана супер популярна.

Основна роля в масовото популяризиране на хидрогенираните масла играе липсата на млечни мазнини и обхватът на тяхното използване започна да се разширява. Те започнали да се използват вместо животински мазнини и с появата на хладилниците, хидрогенираните мазнини започнали да се продават в удобни опаковки, така че те заместили традиционното, вкусно и полезно, но скъпо краве масло. Това беше много голям бизнес, който продължи успешно през по-голямата част от двадесети век, но през 90-те години започна да има проблеми, които вече споменахме по-горе. През последните години се предприема политика за премахване на транс-мазнините от храненето, но тъй като това изисква преструктуриране на хранителната промишленост, процесът продължава и днес.

Между другото

Проучване на Центъра за изследване на здравословната храна показа, че никой от респондентите не е посочил транс-мазнините като причина за отказ за закупуване на продукт. Познаването им буквално отсъства. Транс-мазнините в състава могат да бъдат скрити чрез следните термини: хидрогенирани или хидрогенирани мазнини (масла), втвърдени растителни мазнини (масла), готварски мазнини или модифицирани мазнини.

Капките Диабетал - силата на природата срещу високите нива на кръвната захар

Къде се крият транс-мазнините?

Най-вече в заведенията за бързо хранене. Хидрогенираните масла са в пържените картофи, пържените крилца, котлети - всички те съдържат 18-46% транс-мазнини.

Рибните и пилешки пръчици, пуканки, готова пица, всички видове пържени и замразени храни.

Важно е!

Световната здравна организация признава, че няма минимален лимит за консумация на транс-мазнини, т.е. по-добре е да се елиминират напълно от диетата.

Най-често с тях се приготвят бисквитки, кифли, торти и пайове, като се използва маргарин или олио за готвене. Бутерни сладкиши или бисквити с масло могат да съдържат до 10% транс мазнини.

И най-вече - не купувайте маргарин! Забравете за тази ненужна и лишена от всякакви хранителни вещества мазнина!


Поръчайте

kapki_alkotox_500__500.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Алкотокс Оригиналподтискат функционалното влечение към алкохола и прочистват шлаките от организма
 
Купете 2 опаковки капки Алкотокс с 50% ОТСТЪПКА на промоционална цена от 130 лв  
Вземете своя подарък 1 опаковка ХЕПАВИТАЛ с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
Можете да закупите Alkotox ORIGINAL  и от нашите аптеки в цялата страна.
 
За още промоции се обадете по телефона

ПОРЪЧАЙТЕ