0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как оплакванията на другите източват нашата енергия


Как оплакванията на другите източват нашата енергия

Ако трябва систематично да изслушвате оплакванията на другите хора, това може да повлияе негативно на вашето душевно състояние

Как да се противопоставим на манипулаторите и да не поемем бремето на чуждите проблеми?

Ето няколко полезни съвета за този вид връзка.

Всеки човек има проблеми. И ние, волно или неволно, слушаме оплакванията на другите хора в нашата среда. Това изглежда нормално: хората по този начин облекчават психологическия стрес. Казват каквото имат да казват, и уж им става малко по-леко. Но „хроничното" изслушване на оплакванията на другите хора се отразява негативно на нашата енергия.

Капките Стресовитал успокояват нервите, балансират съня, слагат край на паническите атаки и връщат живота към нормалния му ритъм. ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА!

Не сме задължени да изслушваме жалбите на околните

Смята се, че съпричастността е положително качество. Но можем ли през повечето време да изслушваме оплакванията на близки и далечни роднини, приятели и случайни хора? Това е извън нашите сили. В такъв случай какво и може ли изобщо нещо да се направи? Полезно е да се научите как правилно да реагирате на ситуации, когато поток от оплаквания се "излива" върху вас.

Жалбоподателите проклинат живота си, изпробват ролята на жертва, търсят виновните за проблемите си, но няма да мръднат и пръст, за да поправят ситуацията. Да, можем да съчувстваме, да слушаме, но с времето разбираме, че проблемът не се крие в ситуацията, а в човека. Има такива хора, които просто не могат да не се оплачат. Това е техния начин на живот. А оплакванията са инструмент за манипулация, който има за цел да предизвика у събеседника чувство за вина, състрадание, съжаление и да се освободи от отговорност за случващото се.

Какво се случва, когато изслушваме оплакванията на другите?

Такива хора имат талант да ни съжаляват, а ние безразсъдно „попиваме" техните нещастия (реални или измислени) и приемаме техните проблеми за наши. Те черпят енергия от нас. В резултат на това емоционалното ни състояние се променя в съответствие със ситуацията, в която се намира жалбоподателят.

Фрустрацията, чувството за вина, меланхолията причиняват хормонални процеси в мозъка, което води до:

- емоционален дисбаланс;
- неспособност за решаване на проблемите;
- влошаване на концентрацията;
- негативни мисли.

Какво можете да направите, за да не ви навредят вечно оплакващите се хора?

Няма нужда постоянно да сте около тях. Не е нужно да „пропускате" оплакванията им и да приемате проблемите им все едно са ваши.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се противопоставите на влиянието на чуждите оплаквания.

1. Спазвайте дистанцията

Не позволявайте на токсичните хора да се приближават прекалено близко до вас. Колкото по-малко обръщате внимание на онова, което казват, толкова по-скоро ще им стане ясно, че няма да се „пропиете" с техния негатив.

2. Ние ясно заявяваме на вечно оплакващия се, че проблемът си е само негов

Ако все пак се наложи да слушате неговото хленчене, кажете че ключовият проблем е визията му за ситуацията. Посъветвайте го да разчита единствено и само на себе си.

3. Не показвайте "слабост"

Тъй като сме изправени пред манипулатор, не е препоръчително да му показвате готовността си да откликвате на всяко негово мрънкане.

4. Изграждане на лични граници

Имаме пълното право да помолим спешно този човек да не ни измъчва със собствените си трагедии и проблеми.

Можете просто да му кажете, че нямате време за подобни излияния. Не трябва да приемате правилата на играта на такива манипулатори. Колкото по-скоро се дистанцирате, толкова по-добре ще се почувствате. Не забравяйте - твърдост, категоричност и дистанция са трите важни условия, които ще ви направят недосегаеми за хората, които нямат проблеми, но държат да се оплачат въпреки това.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ