0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Хипогликемия и хипогликемична кома - как са свързани с диабета?

Под термина хипогликемия, медицината има предвид ненормално занижени нива на кръвната захар или глюкозата в кръвта.
8092_bigКогато става въпрос за болни от диабет с такива стойности, най-честата причина за това може да е прилагането на по-голяма или нормална доза инсулин, както и някои други понижаващи кръвната захар лекарства. И всичко това на фона на липсващо и забавено във времето хранене.
Когато имаме твърде понижена кръвна захар, заради инжектиране на големи количества инсулин, най-често става въпрос за "инсулинова реакция". Понякога ниски нива на кръвна захар може да са в следствие и на недостатъчен прием на храна или пък на екстремно физически усилие.
А самата глюкоза в кръвта е изключително важна за правилното функциониране на клетките в организма, като най-важна е тя за мозъчните. Ето защо, ако кръвната захар падне, то може да се получат редица оплаквания от страна на нервната система като замаяност, объркване, слабост, внезапно изпотяване, главоболие, раздразнителност, замъглено или двойно виждане и тремор (треперене на пръстите на ръцете).
По принцип стойностите, при които се изявяват тези симптоми са различни за различните хора, но обикновено такива оплаквания може да се наблюдават при стойности от 3.6 mmol/L надолу. Ако не се вземат навременни мерки за преодоляването на хипогликемията с храна и напитки, продължаващото спадане на нивата на кръвната захар могат да доведат и до такива сериозни последици като кома, гърчове и в най-лошия случай - мозъчна смърт. Последното обаче настъпва при много силен "глад" на клетките на мозъка за глюкоза, и това обикновено се наблюдава при стойности на кръвната захар даже под 2.2 mmol/L.
По правило някои от болните успяват да разпознаят началните признаци на хипогликемията и вземат навременни мерки. Много е важно, ако сте с болен, да можете да разпознаете симптомите, за да окажете спешна помощ. Това важи най-вече за близките на диабетноболните, но и за всеки, който има контакт с тях. Ако се случи това пред вас, трябва да дадете на болния храна или напитка, която съдържа лесно усвояеми захари, като бучка захар, бонбон, мед, плодов сок и други подобни. Това действа като бомба за организма на болния и за нивата на кръвната му захар.
Друга мярка, която влиза в графата спешни, е инжектирането на глюкагон, който по принцип е естествен хормон, синтезиращ се от човешкото тяло, причиняващ производство на глюкоза в черния дроб и "изръсването" и в кръвта). 

Поръчайте

kapki_alkotox_500__500.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Алкотокс Оригиналподтискат функционалното влечение към алкохола и прочистват шлаките от организма
 
Купете 2 опаковки капки Алкотокс с 50% ОТСТЪПКА на промоционална цена от 130 лв  
Вземете своя подарък 1 опаковка ХЕПАВИТАЛ с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
Можете да закупите Alkotox ORIGINAL  и от нашите аптеки в цялата страна.
 
За още промоции се обадете по телефона

ПОРЪЧАЙТЕ