0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Диабет тип 2 : една коварна болест

Диабетът от втори тип нерядко е наричан коварна болест, защото може дълго време да остане неразкрит. Както и при диабета от първи тип, тук става дума за дефицит на инсулин. Механизмът на болестта е свързан до голяма степен с процесите на стареене: развива се инсулинова резистентност и стимулиране на увеличен синтез на инсулин - процес, който изчерпва потенциала на бета-клетките в панкреаса. При диабета от първи тип до състоянието на инсулинов дефицит се достига рязко, изведнъж и това веднага се забелязва. При диабета от втори тип това се случва постепенно и тъкмо затова често остава скрито – до момент, в който вече са настъпили някакви трайни поражения на органи и системи.
диабет4
Това е болест на зрялата възраст!
Проявява се най-често при хора над 40 години и на този тип диабет се падат към 90% от всички случаи. Ако един загрижен за здравето си човек и терапевтът му хванат навреме признаците на едно отключващо се сериозно заболяване, то може да бъде поставено под контрол и в голяма степен “укротено”. Тогава инсулиновата терапия може да се окаже излишна и нещата да се нормализират само чрез хранене, режим и специфични медикаменти.
Възрастта обаче не единственият фактор, който оказва влияние за появата на болестта. Изключително значение имат физическата активност и затлъстяването.
Перспективата – да станете роб на едно страдание, което все пак подлежи на контрол, трябва да ви накара да промените начина си на живот. Движете се повече, стопете излишните килограми, хранете се здравословно – и нещата няма да се развият във ваша вреда!
Диабет тип 2 застрашава ли децата?
За жалост отговорът е утвърдителен. Все по-често се откриват случаи на тази форма при хора на възраст под 18 години; за специфичните рискове на заболяването, което в ранна фаза се открива трудно, може да се говори надълго и нашироко. Част от медикаментите, които са добри за пациентите в зряла възраст, тук не могат да се прилагат и най-често се прибягва до инсулин. Системата на бързо хранене, слабата физическа активност, наследствеността и стресовите ситуации са факторите, под чието влияние възрастовата граница на болестта непрекъснато слиза надолу.
Има ли други проблемни групи?
Младите майки, които по време на бременността си са развили гестационен диабет. Вероятността той да се трансформира в диабет от втори тип и да остане техен доживотен спътник, особено ако играе и наследствен фактор, е напълно реална.
Трябва ли да се пият лекарства?
Лечението на диабет от втори тип става по индивидуална схема. Да се твърди, че нещата могат да се разминат само с билки, диета и режим, е самонадеяно и невярно. Работата не е безобидна – и ако терапевтът препоръча таблетки, те непременно трябва да се приемат. Често това са два и повече медикамента – сложен момент, особено за по-възрастните пациенти. Някои от тях дават странични ефекти, понякога ефектът липсва, тъй като едно от хапчетата е било забравено Усилията на науката тук са в посока на интегрираните медикаменти: едно хапче с няколко функции, което улеснява контрола върху заболяването.
Може ли да се живее дълго с диабет от втори тип?
Едва ли някой очаква да чуе отрицателен отговор, а и няма кой да отговори по този начин. Отговорността към собственото здраве, разумният живот, добрият лекар и качествените медикаменти по-скоро правят възможно едно оптимистично “да”!

Поръчайте

kapki_alkotox_500__500.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Алкотокс Оригиналподтискат функционалното влечение към алкохола и прочистват шлаките от организма
 
Купете 2 опаковки капки Алкотокс с 50% ОТСТЪПКА на промоционална цена от 130 лв  
Вземете своя подарък 1 опаковка ХЕПАВИТАЛ с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
Можете да закупите Alkotox ORIGINAL  и от нашите аптеки в цялата страна.
 
За още промоции се обадете по телефона

ПОРЪЧАЙТЕ