0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Инсулт - как да го разпознаете, ако не сте лекар?


Инсулт - как да го разпознаете, ако не сте лекар?

Когато човек получи инсулт, най-важна е бързата реакция на околните

Инсултът е сериозно неврологично заболяване, при което мозъчната тъкан е увредена в резултат на липса на кръвен поток. Симптомите му са толкова очевидни, че пациентът или неговите близки имат време да потърсят професионална помощ навреме.

По време на инсулт кръвоснабдяването на човек в мозъка внезапно спира или се получава кръвоизлив в черепната кухина. И в двата случая мозъчните клетки умират, което води до нарушаване или пълна загуба на функциите на тези части на тялото, за които отговаря определена част от него.

Следователно, следствието от инсулт е загуба на говор, зрение, памет, частична или пълна парализа.

Какво причинява инсулт?

Има фактори, които увеличават вероятността от появата на инсулт. Това са артериална хипертония, захарен диабет, предсърдно мъждене, затлъстяване, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, липса на физическа активност, силно психо-емоционално преживяване, аневризма.

Капките АРТЕРОВИТАЛ прочистват кръвоносните съдове от натрупаната плака, която е причина за инфаркти, инсулти и други сериозни здравословни отклонения

Всичко това може да доведе до факта, че в определен момент някой съд на мозъка няма да издържи: или се стеснява толкова много, че блокира достъпа на кръв до мозъчните клетки, или се счупва, причинявайки кръвоизлив.

В първия случай възниква исхемичен инсулт, във втория - хеморагичен. Мозъчните клетки, които не получават кръв, умират в рамките на 5-6 минути.

Кръвоснабдяването на мозъка най-често се нарушава поради запушване на съда от кръвен съсирек (тромб). Този съсирек се образува главно по време на продължителен патологичен процес, който засяга артериите на човешкото тяло и се нарича атеросклероза.

Запушване на артерия може да възникне във всяка област на мозъка

В зависимост от местоположението симптомите, довели до запушване на артериите, варират (например нарушена реч, слабост или асиметрия на лицето, двойно виждане и други).

Временна форма на исхемичен инсулт се нарича преходна исхемична атака. Това е само временно ограничаване на притока на кръв към мозъка - симптомите и нарушенията идват и изчезват в рамките на 24 часа.

В миналото инсултът често се е смятал за „болест на възрастните хора". Статистиката обаче сочи, че до една четвърт от пациентите са получили инсулт преди 60-годишна възраст и 15% преди 45-годишна възраст!

Как да разпознаем инсулт?

Развитието му може да бъде индикирано от изтръпване или усещане за "настръхване" по лицето, ръцете или краката (главно от едната страна на тялото). Човекът може да има затруднения с говора или да изпита внезапни зрителни нарушения.

Често човек губи координация на движенията, има проблеми с баланса, походката. Внезапно силно главоболие също може да бъде симптом.

Разработени са няколко алгоритъма за действия, благодарение на които човек, който не е лекар, може да разпознае инсулт.

Внезапно нарушение на речта;

  • Внезапна асиметрия на лицето;
  • внезапно замайване;
  • Внезапна загуба на зрение;
  • Внезапна слабост или изтръпване на крайниците.

Има и друга система за разпознаване на инсулт

Помолете човека да се усмихне. При инсулт той няма да може да направи това поради асиметрията на лицето (единият ъгъл на устата може да бъде спуснат, както и клепача от едната страна).

Помолете човека да говори - например да каже някое елементарно изречение или да отговори на някакъв лесен въпрос като „На колко години си, къде живееш?"

При инсулт говорът става неясен - сякаш устата е пълна с храна, езикът може да падне настрани

Понякога пациентът не разбира думите, които казвате. Също така го помолете да вдигне двете си ръце - при мозъчен удар често е невъзможно да се движат крайниците от едната страна на тялото.

Какво да направите, когато човек има поне един от тези признаци?

Незабавно се обадете на линейка. Много е важно превоз до болницата да се осигури в рамките на първите 60 минути след началото на инсулта. Колкото по-дълго човек не получава лекарска помощ, толкова по-голяма част от мозъка е засегната и толкова по-сериозни ще бъдат последствията.


Поръчайте

_______________________250x305.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ